‘Ach wat een schattig broertje heb jij!’

1468783113151

‘Ach wat een schattig broertje heb jij!’
Eva knikt braaf en geluidloos (is ook pas 1,5 jr). Van binnen grinnik ik, maar ik zeg niks. Wel denk ik het:

Het is een zusje, ze is een meisje en ZIJ ligt onder een ROZE deken. Voor mensen zoals jij die niet kunnen “determineren” of het een jongen of een meisje is. Jammer dat het je niet is opgevallen.

De vrouw wendt zich naar mij als ze vraagt: ‘Hoe heet hij?’
Oké dit wordt akward:
‘Saar.’

‘Saar?’ Herhaalt ze vertwijfeld. Het dringt niet direct tot haar door.
‘Bijzon…. O, het is een meisje!? Nou ja dat is stom, dat is mij geheel ontgaan. Sorry! Het is ook altijd zo moeilijk te zien bij die kleintjes hè!’

Zeker, maar je had het kunnen weten. Die roze deken schreeuwt het uit: ‘Het is een meisje!’

Maar vooruit het is soms lastig. Een baby is een baby en soms zie je het ook gewoon niet. Het kan dan wat verwarrend zijn als onbekende. Zeker als ouders hun kinderen en dan vooral meisjes in het blauw steken. Ja dat doe ik ook wel eens, want dat vind ik een mooie kleur en nee ik had niet liever een zoon gewild. Alleen tegenwoordig is er altijd wel iets waaraan je kan zien wat het geslacht van de baby is. Een speeltje, de speen, een dekentje en zie je het echt niet, zeg dan gewoon:

‘Wat een mooierd!’ Tenzij het niet zo’n knapperd is, dan volstaat “lief”. ‘Wat een lieverd!’

Na een praatje en nog een sorry van de vriendelijke vrouw, loop ik weer door met de meiden. Ik glimlach en ik hoop maar dat de vrouw zich niet al te vervelend voelt.

Dat doe ik tenslotte ook niet.

2 reacties

 • Marion schreef:

  Ooit, 26 jaar geleden liep ik trots met mijn 6 maanden oude dochter op de arm het tuinpad bij mijn ouders op. De buurman kwam natuurlijk even kijken….En vroeg ‘wat het was’ – Alsof een roze jurkje niet een dead giveaway is!!! Zeker voor een oud gereformeerde oudere heer, tenminste dat zou je denken.
  “Buurman, ZE heeft een jurkje aan. Dus het is een meisje – en ze heet Ingrid”
  De goede man was flabbergasted. Stamelde wat, aaide mijn (lieve – toen nog niet zo mooie) dochter over het hoofdje en wist niet hoe snel hij weg moest komen.
  Intussen is ze nog steeds lief en ook erg mooi, van binnen en van buiten, vooral in een jurkje!

  • Ellen schreef:

   Wat een mooi verhaal!
   Ik merkte ook dat de mevrouw in kwestie zich opgelaten voelde. Gelukkig voor iedereen wordt het naarmate de kinderen ouder worden vanzelf zichtbaar 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.