De curling ouder

De ouders die de weg voor hun kind vrij maken van obstakels. Ze denken hiermee het leed te verzachten, maar verliezen uit het oog dat ze hun kind klein en afhankelijk houden, hem beletten in zijn ontwikkeling en hem bovendien succes ervaringen ontnemen.

Hieronder tien kenmerken waaraan je de curling ouder herkent:

De kleedster:

In dit geval vaak de moeder, kleedt het kind aan tot ver na het vijfde levensjaar. Hij kan het zelf. Echt. Maar niet als jij het blijft doen. Daar wordt hij lui van.

De bouwer:

De “ik leg het laatste blokje wel, want anders valt je toren om” types. Teleurstellingen is wat bij het leven hoort, incasseren en vergis je niet hij leert van een toren die omvalt. De volgende keer zal hij een aanpassing maken in de bouwstijl. De toren en jouw kind worden er sterker en stabieler van.

De handjes vast (h)ouder:

Ga jij van de glijbaan? Ik houd jouw hand vast! Klimmen op een toestel? Ik sta vlak achter je! Uit ervaring kan ik zeggen, hoe minder je “helpt” hoe beter het gaat. Nummer drie gaat als een speer. Door er vlakbij te blijven, mogelijke angsten uit te beelden en/of spreken, maak je het kind bang en belet je het (onbewust) in zijn ontwikkeling.

De ambulance br(m)oeder:

Voor een schaafwond naar de dokter? Nee. Pleister? Overdreven. Kus erop en aan de lucht laten drogen. Met vallen en opstaan wordt hij groot.

De drager van de schooltas:

Kind komt op school met de persoonlijke escort/tasdrager ook wel bekend als ouder en wanneer de school uit is, en het eerste wat het kind doet wanneer het bij de ouder komt, is de tas overdragen of voor de voeten gooien. En je wilt toch niet echt zijn piccolo zijn!?

De “mijn kind doet dat nooit” ouder:

Wel. Jouw kind doet dat wel. Alle kinderen doen wel eens stout en je zet jezelf voor aap om ertegen in te gaan wanneer iemand het heeft zien gebeuren. Enige juiste is om je kind te vragen naar de situatie en hem erop aan te spreken. Dat heet opvoeden.

De sterren kok:

De ouder die avond aan avond drie verschillende maaltijden bereidt, omdat hij en zijn zus dat echt niet lusten en zij toch iets moeten eten. Eten wat de pot schaft. Daar is geen kind aan dood gegaan.

De voorkauwer:

Brood in 100 stukjes, avondeten pureren totdat hij vijf is. Hij heeft tanden, niet voor niets. De tijd van voorkauwen is voorbij.

De huishoudster:

‘Laat maar liggen liefje, ik ruim het wel op!’ Fout. Geloof mij, je wordt er niet blij van als jij zijn zooi nog opruimt tot ver in de puberteit. En zijn toekomstige liefde al helemaal niet. Maak hem verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. Begin met samen opruimen, dat is leerzaam en bovendien gezellig.

De hulpverlener:

Er gebeurt iets vervelends en de oorzaak ligt altijd buiten jouw kind. Jouw kind is het slachtoffer. Gevallen door een voorbij vliegend blaadje en een slecht cijfer door de leerkracht. En daar praten we de hele dag over. Zoveel pech en onrechtvaardigheid is hem aangedaan. Stop. Leer hem ermee omgaan. Het leert hem om beter zijn best te doen, waardoor hij succes zal ervaren. Daar groeit hij harder van dan van het slachtoffer uithangen.

 

Herken jij de kenmerken? Gedraag jij je wel eens als een curling ouder? Wat is jouw motivatie?

Wat is jouw mening?

Laat het mij weten in een reactie, ik ben benieuwd!

4 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.