De schoolkeuze: Waar doe je goed aan?

De schoolkeuze voor je kind(eren). Het kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wanneer er slechts één school dichtbij is en alle buurtkinderen daar heen gaan. Maar het kan ook lastig zijn, omdat er veel te kiezen valt. Meerdere scholen dichtbij huis zijn, verschillende onderwijs vormen en bijzonder (gelovig) onderwijs.

Hoe maak je de goede keuze?

Disclaimer:
Of je de goede keuze hebt gemaakt, weet je pas echt als je kind er naar school gaat. Dan ervaar je wat voor effect de school op jouw kind heeft. Vooraf kan je bijvoorbeeld vermoeden dat montessori-onderwijs perfect passend zal zijn, terwijl achteraf blijkt dat het niks voor je kind is. Wel kan je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de keuze.

Waar let je op?

– Sta vooraf stil bij wat jij belangrijk vindt aan een school. Denk hierbij aan: kwaliteit, sfeer, netheid, leerbare omgeving, de regels, omgang met anderen, de populatie en het schoolteam.
– Voeg een normering toe aan je lijst. Welke van de punten vind jij het meest en het minst belangrijk?
– Verdiep je in de vormen onderwijs: regulier, montessori, jenaplan, dalton, freinet, islamitische of vrije school. Wat spreekt jou aan, maar nog belangrijker; wat is passend voor jouw kind?
– Informeer bij vrienden, familie, kennissen en vraag naar ervaringen. Dat kan je ook op weg helpen.
– Bedenk of je bewust wil kiezen voor openbaar of bijzonder onderwijs. Is het geloof bepalend in de schoolkeuze of geeft kwaliteit uiteindelijk de doorslag? Onderwijs en geloof kan goed samen, maar ook net zo goed apart.
– Maak een afspraak voor een rondleiding.

Tips voor de rondleiding:
– Doe dit wanneer de school in “bedrijf” is. Op die manier kan je de sfeer proeven, zie je of er blije kinderen rondlopen en kan je de regels als het goed is terug zien.
– Informeer of de rondleiding rond pauze tijd kan. Dan zie je niet alleen hoe het er in de klas aan toegaat, maar ook hoe het in de meer vrije situatie is. Is het een gestructureerde chaos of waan je je in een indoor speeltuin?
– Neem je kind(eren) mee. Zo kan je zijn/haar reactie volgen en zien of en hoe er gereageerd wordt op jouw kind.

En als allerlaatst, de beste tip, lekker kort en krachtig:

Laat je gevoel spreken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.