Deel 4: bron ontmaskerd

Opvangen van ontlasting in een te klein potje is niet mijn hobby. Ik kijk er niet naar uit. Vanochtend eerst maar eens de eigen huisarts vragen. Ondertussen zijn ook bij de andere twee kinderen wormen ontdekt. De hysterie hier neemt toe. Maar met een lichtpuntje dat die al dood zijn. Lang leve het advies om het hele gezin van medicatie te voorzien.

De huisarts assistente is lief en geduldig. Kent deze rodeo. Ik ben namelijk niet de enige moeder met een wormen hotel. Ze belooft het met de huisarts te overleggen, gelooft niet in de noodzaak van opvangen van de ontlasting en vermoedt op basis van mijn omschrijving dat het alsnog om aarsmaden gaat. Komt heel vaak voor bij kinderen. Advies:

Vang nog niet op, bel later terug. Ik doe een klein dansje.

Wanneer ik terug bel krijg ik een iets oudere assistente aan de telefoon. Zelf moeder van vier kinderen, zo vertelt ze. Ze hoort ook weer geduldig mijn versie van het verhaal aan inclusief onze schoonmaak maatregelen, elke dag: het hele huis stofzuigen, alle bedden verschonen, badkamer, keuken, deurkrukken, speelgoed en na elk bezoek aan de wc ook de wc en is duidelijk in haar advies:

Handen wassen, niét de hele dag zoals ik heb geëist van iedereen, maar na het toilet bezoek en voor het eten, elke dag een schone pyjama en dat is voldoende. Niet de bedden dagelijks en al die andere zaken. Niks aan de hand. Niet hysterisch over doen, los laten. Iedereen heeft nu de medicatie gehad. De herhaling nog en klaar.

Het hoort bij kinderen, net als hoofdluis.

Dat advies had ik echt even nodig. Top, bedankt! Daarmee en allen met kapotte handen van het vele wassen, sluiten we het hoofdstuk aarsmaden bij deze af. Maar niet voordat ik jullie vertel wat wellicht de bron is geweest.

Kleuters en billen vegen. Lukt altijd maar half of helemaal niet. Restanten onder hun nagels. Niet visualiseren. Gewoon niet. Daarbij, spelen in de zandbak, die ook nog eens open toegankelijk is voor alle buurtkatten.

En dan…

hun handen wassen in een bak, stilstaand water met wat druppels zeep. Alle handen. Van alle kleuters!

Ik eis weinig, niemand wil een zeur-ouder zijn, maar in dit geval wel. Ik eis vers stromend water met een klodder zeep om handen mee te wassen, om zo de kans op een deel 5 van dit verhaal drastisch te verkleinen.

Eind van deze beestenboel.

2 reacties

  • E.Standaert schreef:

    Natuurlijk moeten handen worden gewassen met zeep en schoon, ongebruikt water.
    Als de handdoek al veel is gebruikt, handen liever aan de lucht laten drogen.
    Nagels kort houden helpt ook.
    Sterkte ermee.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.