Hulde aan de thuisblijfmoeder!

shutterstock_194982185-e1455806926175

De thuisblijfmoeder. Vroeger beter bekend als gewoon, moeder. Maar al tijdens mijn kinderjaren was er een omslag. Steeds meer moeders gingen aan het werk. Om wat bij te verdienen, om zelf ook wat te besteden te hebben en omdat de kinderen groot genoeg waren om alleen thuis te blijven. De werkende moeder van oudere kinderen ‘groeide uit’ naar de werkende moeder die wij tegenwoordig kennen. 12 weken na de bevalling arriveren wij weer op het werk, alsof we nooit zijn weg geweest.

Het lijkt een uitstervend ras geworden, de thuisblijfmoeder, maar niets is minder waar. Als je goed zoekt, vind je er nog een paar.

Je kent ze wel. Het zijn de moeders die op het schoolplein meerdere kinderen om zich heen hebben staan voor een speelafspraak, die altijd bereid zijn te helpen op de opvang of op school, op alle dagen van de week, waarbij het eten wel keurig op tijd op tafel staat en waar het huishouden niet hoeft te wachten totdat er een gaatje is. Ze bestaat nog, hulde!

Ze bestaat nog en het is niet een bepaald type. Rijk, lui, weinig ontwikkeld, eenzaam …  Allemaal vooroordelen en vreselijk kort door de bocht als je het mij vraagt. Want waar er aan de ene kant over hen wordt geoordeeld, worden ze aan de andere kant gebruikt waar nodig. Een extra studiedag op school en geen oppas? Activiteiten binnen de familie, vrienden, verenigingen? Een ‘boodschapje’ doen? Een postpakketje aannemen? We vragen het de thuisblijfmoeder.

En dat vindt de thuisblijfmoeder niet zo leuk, om veroordeeld en gebruikt te worden.

Laten we daarom afspreken dat we niet direct oordelen, omdat we stil staan bij het feit dat wanneer een moeder (samen met de andere ouder) besluit om thuis te blijven, dit niet betekent dat zij rijk is, minder ontwikkeld, minder sociaal of minder actief. Het betekent enkel dat zij ervoor kiest om fulltime voor haar eigen kinderen te zorgen. En dat is helemaal niet zo erg, vroeger was het doodnormaal. En dan nog iets …

Lieve thuisblijfmoeder,

Wanneer ik mij in allerlei bochten probeer te wringen als één van onze kinderen ziek is of als er een activiteit is op één van mijn werkdagen, dan ben ik stikjaloers. Op jou, de thuisblijfmoeder!

Liefs,

De werkende moeder

 

2 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.