In de ideale wereld

Ik kan de woorden moeilijk vinden, weet niet goed waar ik moet beginnen.

Er is zoveel.

Veel gebeurtenissen, veel emoties, veel meningen. Uiteenlopend, ongecensureerd, liefdevol, haatdragend. Naar ouderen, jongeren, naar kinderen. Naar bekenden en onbekenden.

Over corona, over afkomst, over religie, over privileges. Over alles wat jij en ik en de rest van de wereld kunnen bedenken.

Er is zoveel.

Ik post één bericht over een vluchtelingenkamp en volgers gaan weg. Wow. Je mag best weten dat de kwestie wel of geen vluchtelingen kinderen in Nederland opnemen mij verdrietig maakt. Ik hoef mij enkel Eva, Saar en Gijs met zijn drieën voor te stellen. Hand in hand, verloren in een vreemd land, na een uitputtende tocht, overgelaten aan de aarde en afhankelijk van de mens. De mens. Die de rug toekeert, de deur dicht slaat.

De mens.

Het zo belangrijke onderwerp racisme. Waarbij gekeken wordt naar afkomst en enkel daarop wordt veroordeeld. Van mens tot mens. Van wit, naar zwart, van zwart naar (half)wit, van Moslim naar Christen en andersom.

Maar wat is kleur?

Ik ben wit, geboren in Nederland. Mijn penvriendin van vroeger is wit, maar geboren in Bosnië Herzegovina. Zij heeft oorlog meegemaakt. Ik speelde op straat. Ik een kapotte knie, zij kreeg bommen vlakbij haar huis. Beiden wit. Beiden geen invloed op waar wij zijn geboren.

Mijn vriendin is zwart (al zeg ik dat nooit en klinkt het zelfs schrijvend fout), zij is geboren op de Antillen. Een vriend is zwart, geboren in Kenia.

Wat is kleur?

Of moet ik schrijven:

Wat vind jij van kleur? Wat koppel jij eraan? Hoe ga jij ermee om?

En:

De mens.

Wat voor mens ben jij? Hoe zie jij de mens? Of zie jij niet DE mens, zie jij verschil? Wil jij verschil zien?

Of zie jij net als ik de mens als een persoon met gevoelens. De mens die groeit door eten en drinken. De mens die opbloeit door liefde.

Misschien niet, omdat jou anders is voorgeleefd.

De mens. Jij, ik, zij, wij of je het nu wilt of niet.

WIJ zijn DE MENS.

Behandel een ander zoals jij behandeld wilt worden.

Handel uit liefde, niet uit onbekendheid of haat.

Handel uit liefde, jij lief mens ❤

2 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.