Jij maakt verschil.

Er komt een foto voorbij op insta van een jongeman. Het is een close-up van zijn bebloede hoofd dat vol verwondingen zit. Hem toegedaan door anderen. Vanwege zijn seksuele geaardheid.

Het is een spreekwoordelijk ver van mijn bed show. Ik ken deze jongen niet. Ben zelf hetero. Heeft niks met mij te maken. Ik kan zo door naar de volgende foto.

Mis.

Het gaat mij wel wat aan. En het gaat jou ook wat aan. Ondanks dat jij er, misschien net als ik, niet mee te maken hebt. Tenminste dat hoop ik voor je, want ik vind het afschuwelijk dat dit anderen wordt aangedaan. Je bent een mens, gaat relaties aan, oppervlakkig, diep, lang, kort, vluchtig, vriendschappelijk, seksueel. Je bent wellicht moeder, vader, oom, tante, broer of zus. En jij kan verschil maken in deze.

Het is namelijk zo: jong geleerd, is oud gedaan. Dus wanneer jonge kinderen leren dat een persoon in vele verschijningen bestaat en anderen lief kan hebben, dan pas kunnen we spreken over tolerantie. Pas dan. En dat begint bij jezelf. Jouw gedrag en uitspraken, vaak ook onbewust, dat zendt een boodschap uit. Ongemerkt geef je een voorbeeld in (voor)oordelen, voorkeuren en stigmatiseren.

Het zien van de foto, het lezen van de tekst, mijn gedachten die daarover gaan, brengen mij terug naar vanochtend.

Gijs is 4 jaar geworden, hij zal na de vakantie starten op de basisschool. Samen met hem maak ik online een broodtrommel en een schoolbeker. Er zijn meerdere kleuren waaruit hij kan kiezen. Hij kiest twee kleuren. Licht- en donkerroze.

Mijn eerste gedachte: Leuk! Hoe fijn ook dat hij zijn eigen voorkeur nog kiest, zonder de invloed van buiten.
Mijn tweede gedachte: Als hij er maar niet om gepest zal worden. Denkend aan Eva die haar lievelingskleur snel wijzigde nadat haar meermaals werd verteld dat blauw een jongenskleur is.
Ik hoor mijzelf tegen Gijs zeggen: Er zijn nog meer kleuren; blauw, groen…

Stom, stom!

Snel zeg ik erachteraan: Maar roze is absoluut het mooist, dat heb je goed gekozen!

Wat ik hiermee wil zeggen, het begint klein en gaat wellicht onbewust:

Wees je bewust! Jij bent belangrijk, jij kan wel degelijk verschil maken. Geef het goede voorbeeld. Tolerantie is er nog lang niet, wat erg genoeg is. Het is een mooi doel om direct met elkaar na te streven.

Alleen samen zal dat lukken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.