Kinderyoga, ik zeg doen!

yoga7

Pas geleden heb ik een workshop kinderyoga gevolgd. Waar dat jaren geleden nog wat suf leek en meer voor hippies, is het de laatste jaren uitgegroeid tot iets, haast, onmisbaars in de drukke levens van tegenwoordig.

Er wordt veel van kinderen geëist en verwacht tegenwoordig. Niet alleen op school, maar ook thuis en bij de sport-, muziek of andersoortige vereniging. We willen het maximale van de kinderen en daarnaast groeien ze op in de tijd van nu, waarin alle informatie snel en keihard binnenkomt. Het is als ouder bijna onmogelijk om je kind af te schermen van deze informatie. Door al deze invloeden zijn er kinderen die “overspannen” raken.

En daar is de schakel naar yoga voor kinderen. Leren ontspannen! Wie wil dat nou niet?

Kinderyoga lijkt veel op yoga voor volwassenen, maar er zijn ook verschillen. Algemeen geldend voor yoga is dat het gaat om het in- en ontspannen van je spieren in je lichaam, je balans vinden en trainen, je bewust zijn van je ademhaling en deze sturen. Door yoga te volgen, zal je soepeler worden in het bewegen in het algemeen, meer rust vinden en kunnen ontspannen op verschillende manieren en momenten en je leert bovendien jezelf en je lichaam beter kennen.

Ook bij de kinderyoga wordt er gestart met een meditatie oefening die start wanneer de klankschaal klinkt. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen duurt deze oefening tot het geluid van de klankschaal niet meer te horen is tot een aantal minuten. Daarna wisselen actieve (inspanning) oefeningen zich af met inactieve (ontspanning) oefeningen. Passend bij het actuele thema van deze tijd: Sinterklaas en Piet, zijn er oefeningen als pepernoten stampen (actief) en liggend luisteren naar Sint liedjes en je concentreren op bijvoorbeeld de muziekinstrumenten die je hoort.

yoga5

De oefeningen die wij hebben gedaan waren bijna allen individueel mogelijk, maar met een kleine aanpassing ook met meer kinderen te doen. Dit nodigt uit tot samenwerken. Wat de band en het vertrouwen van de kinderen kan vergroten. Een ander leuk onderdeel is de massage. Een massage geven of ontvangen. Kinderen mogen zelf aangeven of ze het wel of niet willen en wat ze wel en niet prettig vinden. Dit zijn belangrijke voorwaarden en bovendien leren zij mede hierdoor dat zij baas zijn over zichzelf en hun lichaam. De ervaring leert dat kinderen die eerst (of in het begin) liever niet deelnemen aan de massage, dit na het gezien te hebben toch ook graag willen doen.

yoga4

koekje = pepernoot

Mij spreekt het aan. Na afloop bedank ik de cursusleidster en rijd ik vol enthousiasme naar huis om Eva en Saar te trakteren op een pepernoot-bak-massage op zijn yoga’s!

Het is een groot succes!

Kinderyoga!? Ik zeg doen! En…het schijnt ook samen te kunnen, dus met je kind!

 

afbeeldingen van Helen Purperhart, o.a. verkrijgbaar via bol.com

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.