Om je voor te schamen

Wij zijn thuis open over functioneel bloot. Dat betekent dat de badkamerdeur van het slot is, ook wanneer iemand doucht en dan komt het voor dat je elkaar bloot ziet. Thuis functioneel en buitenshuis, of met anderen in huis, is bloot privé. Wij doen er bloot gewoon over.

Zo ook deze ochtend. Ik maak mij klaar om onder de douche te gaan, terwijl zij op mijn bed televisie kijkt. Ondertussen kletst ze tegen mij, waarbij ze ook af en toe naar mij kijkt. Alsof ze er goed over nagedacht heeft, vraagt ze, voor mij plotseling:

Mama, krijgt iedereen haartjes bij de vagina als je oud wordt?

Hoewel zij vooral gefocused is op de haargroei daar beneden, moet ik in mijzelf lachen om het woord “oud”. Voor haar ben ik oud, groot, volwassen, verjaard. Terug naar de vraag: Krijgt iedereen haartjes bij de vagina als je oud wordt?

Ja schat, eigenlijk wel. Ik vind het niet nodig om in dit geval de uitzonderingen te bespreken, mensen die door ziekte of door een brazillian wax daar compleet kaal zijn. Dus ja, iedereen krijgt haren bij de vagina. ‘Oh’, is haar korte antwoord. Ze wendt haar hoofd weer naar de televisie. Ik pak de laatste spullen en loop richting de deur. Voor ik de deur uitloop hoor ik dat ze haar mond opent om nog iets te zeggen. Daarom wacht ik even en draai mij om.

Mama, vraagt ze met enige voorzichtigheid.

Ja, moedig ik haar aan. Niet wetend wat er gaat komen.

Mama, kan het haar bij je vagina net zo lang worden als de baard van Sinterklaas?

Als antwoord, zeg ik haar dat ze die vraag even aan papa moet stellen. Niet om ervan af te zijn, maar om hem ook mee te laten lachen in deze vraag. Eén die met niks anders dan kinderlogica te maken heeft. De voor haar bekende haren, hoofd en baard, kunnen immers vrij lang groeien. Zo gek vind ik de vraag dus niet.

Ik kan het alleen niet helpen. Nu visualiseer ik de baard van Sinterklaas tussen mijn benen.

Lachend verlaat ik de kamer.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.