Opvoeden is lastig zat, bemoei je er niet mee!

opvoeden lastig zat

Ik loop net de kamer binnen, wanneer de huistelefoon gaat. Het is één van mijn vriendinnen en ze steekt direct van wal.

“Moet je dit nu horen! Samen met mijn dochter loop ik in een winkel. Zij is natuurlijk 5 jaar en al heel zelfstandig, dus zij gaat links en ik rechts. Dit gaat prima, tot we elkaar weer tegenkomen. Daar staat ze, voor het rek met knuffels. ‘Mama, ik wil die!’, zegt ze. ‘Dat is mooi’, zeg ik, ‘maar die krijg je niet.’ Ik bereid me ondertussen voor. Ik weet het van tevoren: als ik nee zeg, is haar ‘antwoord’ een combinatie van huilen en schreeuwen. Moord en brand! Alsof haar ik weet niet wat wordt aangedaan. Ik zucht en denk, bekijk jij het maar even en loop zo bij haar weg. Ik hoef mij niet af te vragen waar ze zich bevindt, want haar huilende geschreeuw verraadt haar.

Alleen dan ineens stopt het. Verdacht snel… Ik kan niet bedenken waarom het nu al stil is, maar zie haar al mijn kant uit lopen. Zie ik dat goed? Heeft ze nou een glimlach op haar gezicht? En wat houdt ze in haar hand? Ze komt dichterbij en ik focus mij op wat zij in haar hand heeft. Dan zie ik het en ik voel de boosheid opborrelen. Wanneer ze dichtbij genoeg is, zeg ik sissend: ‘Ik heb toch gezegd dat je die knuffel niet krijgt!?’ Ze kijkt wat verward terug en zegt voorzichtig, terwijl ze haar andere hand opent: ‘Maar ik heb centjes.’

Hoe komt ze daar nou aan!?

Nou, Ellen, en dit geloof je nooit! Op die vraag had de mevrouw die aan kwam lopen wel een antwoord. ‘Dat geld heeft ze van mij gekregen. Ze stond daar zo zielig te huilen bij de knuffels en ach zo duur is die knuffel niet.’

Sorry!?

Ellen, even serieus, dat is toch belachelijk! Ik heb die vrouw gezegd dat ze het nu misschien zielig vindt, omdat ze er nog zo schattig uitziet. ‘Maar wacht maar mevrouw, tot ze twaalf is! Wedden dat u zo’n drammend kind dan niet meer zo zielig en schattig vindt!’ Nu moest ik dus opnieuw die knuffel terugzetten, terwijl het nu niet haar ‘schuld’ was. Dus zo werd ze twee keer gestraft en moest ik naast mijn dochter ook de mevrouw uit de winkel opvoeden. Alsjeblieft zeg, opvoeden is al lastig zat!”

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.