’s Avonds voor het slapen gaan

baby-1151351_960_720

Door de meisjes geniet ik nog meer en nog gemakkelijker. Voorheen kon ik al genieten van kleine dingen. Momenten, gebaren, iets moois in de natuur of ‘gewoon’ een fijn gesprek. Maar nu beleef ik het door Eva haar ogen. Hoe verwonderd zij kan zijn bij eigenlijk alles wel. Hoe vriendelijk ze is tegen iedereen en alles. Ook tegen levenloos materiaal, zoals de glijbaan en de wip wap.

‘Dag wip wap’, zegt ze en de glijbaan krijgt een kusje. ‘Hallo bacteriën’, denk ik dan, maar dat terzijde.

Of wanneer ze vol enthousiasme roept dat ze een scooter ziet om er in één adem oom Raaf bij te noemen. Want ja oom Raaf heeft een scooter en dat vindt ze prachtig. Een spin in zijn web, die ze van zo dichtbij bewondert, dat hij makkelijk op haar neus kan stappen of hoe ze de bellen van de bellenblaas probeert te vangen. Dat zijn momenten waarop ik met haar mee geniet, volop! Door haar manier van zien en beleven.

Maar ook los daarvan geniet ik enorm van de meiden, door mijn eigen ogen. Heerlijk met zijn drietjes of als Mark er ook is, heerlijk met zijn viertjes boven op elkaar of tegen elkaar aan op een klein stukje van de grote bank tv kijkend. Samen bouwend met de duplo en Saar op een dekentje ernaast. Wanneer we aan tafel zitten en Eva Saar haar aandacht trekt met: ‘Saar? Kijk!’ En dat ze op die manier Saar aan het lachen krijgt. Of voor het naar bed gaan, op de schommelstoel met je schoot vol kindjes, zo vol dat het boek minimaal één keer op de grond valt. Zo genieten.

En wat ik ook zo enorm genieten vind, is ’s avonds voor het slapen gaan. Niet voordat de meiden gaan slapen, maar voordat wij gaan slapen. Dan loop ik altijd nog even bij ze binnen. Ik leg ze goed, geef ze nog een kus en veeg de haartjes uit hun gezicht. Dan kijk ik naar ze en luister naar hun ademhaling. Dat laatste ook om er zeker van te zijn dat ze nog ademen, dat ze het nog doen, gewoon even checken. Maar dat eerste, dat vind ik nou echt genieten.

Kijken terwijl ze slapen, zo rustig, zo lief, zo tevreden, zo mooi. Ik kijk, bewonder en geniet. ’s Avonds voor het slapen gaan!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.