Sinter-Maarten-Klaas en Kerst-man

IMG_2033 (2)

Nu ik zelf moeder ben, vind ik het ineens niet meer zo vreemd dat kinderen overprikkeld raken. Ook ‘de stempels’ zie ik met enige regelmaat bij mijn eigen kinderen. Zeker in de periode november en december. Startend met Sint Maarten, gevolgd door Sinterklaas, dan sjezen naar de cadeaus onder de boom om er op de valreep nog net even een oliebol in te proppen voor een Gelukkig Nieuwjaar!

11 november Sint Maarten. Als ik de kinderen van het kdv haal, wijst de leidster mij op de mooie lampion die Eva heeft gemaakt. In de avond gaan we absoluut even langs de buren, die het net zo schattig vinden als ikzelf. Wat een snoepje is onze meid! Daar staat ze, drie turven hoog met haar twee jaar en verlegen zingt zij: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, koeien hebben taa-ten, meisjes hebben kokken aan, Sint Maarten aan.’

Eind november: Sinterklaas, wie? Sint Maarten toch? Sorry beste Sint, maar als u in het land bent, kent Eva net de liedjes van Sint Maarten goed genoeg. Haar schoen wil ze dan ook niet zetten en ze vindt u eigenlijk maar eng. Liever heeft zij die andere Sint. Onzichtbaar en goed voor snoep! Vlak voor het echte feest lok ik haar naar mijn werk onder de valse voorwendselen dat Pietenpak er is. Over Klaasje spreek ik bewust niet om haar niet af te schrikken. Het werkt! Dankzij Pietenpak gaat ze zelfs bij Sinterklaas op schoot zitten en zo wordt er 5 december toch nog feest gevierd bij de familie.

En dan ineens staat er een boom in de kamer. Te mooi! Maar wat doen die cadeaus er een week later onder? ‘Mama, zwarte Piet bracht?’ Om niet nog meer verwarring te veroorzaken, vertel ik haar in dit geval de waarheid. ‘Nee schat, die heb ik eronder gelegd en die gaan we uitpakken met Kerst.’ Rust in de tent. Totdat we op straat een Kerstman zien. ‘Sinterklaas, mama! Kijk! Sinterklaas!’ ‘Nee lieverd, dat is de Kerstman.’ Ik zie het aan haar blik, ze begrijpt er geen snars van. Ze blijft de man aanspreken met Sinterklaas en ik laat het zo. Het is wel even genoeg voor een twee jarige. Ik begrijp dat. De kerstdagen door, oud en nieuw vieren en op naar januari.

Januari betekent rust na de gezelligheid en de drukte. Welkome rust waar wij uitgebreid van gaan genieten! En volgend jaar november zijn wij er weer klaar voor.

Dan bent u allen weer van harte welkom:

Sinter-Maarten-Klaas en Kerst-man!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.