Wat draag jij uit?

Ben jij je bewust van wat jij uitdraagt naar de buitenwereld? Denk jij na over je deel gedrag?

Zwemdiploma gehaald, auditie doorstaan, medaille binnen, met vlag en wimpel geslaagd. Het is zo maar een greep uit wat dagelijks door ouders over hun kind wordt gedeeld op social media. Om anderen te tonen …

Hoe trots je bent! Natuurlijk! Niet normaal zo trots. Het is jouw kind. Die geef je een dikke knuffel, je prijst hem de hemel in, geeft er een beloning voor. Wat een prestatie! Dat mag de hele wereld weten. En liken en erop reageren.

Een afwijzing, doublure, gezakt, bij een auditie afgevallen, als laatste geëindigd. Zo maar een greep uit wat ouders zelden over hun kind delen op social media. Omdat …

Anderen het niks aangaat…? We het niet openbaar willen hebben? Het niet geliked wordt? We ons schamen? Of om ons kind te beschermen!?

Wat draag jij uit?

In alle gevallen is er sprake van een wens, een doel, training/oefening, spanning, inzet, een teleurstelling of een overwinning. Het heeft altijd twee kanten. Maar slechts één wordt belicht. Uitvergroot. Gedeeld met de wereld. Geprezen. Geëtaleerd.

Is er anno nu nog wel ruimte voor teleurstelling? We weten dat het er is, maar delen het (liever) niet. Stoppen het weg.

In de geborgenheid van je gezin troost je de verliezer, spreek je de gezakte bemoedigend toe, vertel je de afgevallen auditant dat het de volgende keer vast beter gaat en houd je je kind dat nog een jaartje overdoet stevig vast terwijl je stiekem zachtjes in zijn haren mee huilt.

De prestatie maatschappij, die maken wij zelf.

Wat draag jij uit? Wat deel jij?

1 reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.